MRA-beugel: tegen slaapapneu en snurken

Home / MRA-beugel: tegen slaapapneu en snurken

Een MRA-beugel is de ideale oplossing voor snurkproblemen en slaapapneu. Deze snurkbeugel maken we voor u op maat en drukt uw onderkaak wat naar voren. Draag de beugel ’s nachts en er ontstaat meer ruimte achter uw tong om adem te halen. In veel gevallen heeft u voor een MRA-beugel recht op een vergoeding van de zorgverzekeraar. Maak direct een afspraak bij Lassus Tandartsen Oisterwijk, zodat uzelf, uw partner en de rest thuis weer kunnen genieten van een gezonde nachtrust.

 • Eenvoudige en effectieve oplossing tegen slaapapneu en snurken
 • Behandeling bij een NVTS-erkende MRA-specialist
 • Genieten van een gezonde nachtrust voor het hele gezin
 • In veel gevallen een vergoeding door de zorgverzekeraar

Maak een afspraak013 5210 660

Ga direct naar:

“Lange tijd last gehad van veel gesnurk tijdens het slapen. De klachten en overlast werden dusdanig erg, dat ik het heb laten onderzoeken bij de tandarts. Na het onderzoek heb ik vrij snel een MRA-beugel gekregen en het werkt echt op. De slapeloze nachten zijn weg en mijn vrouw en ik kunnen gewoon weer zonder zorgen in slaap vallen ’s nachts.”

Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu stokt de adem. Mensen met slaapapneu ademen soms enkele seconden tot volle minuten niet, waardoor er gesnurk ontstaat. Mocht dit snurken meerdere malen per uur plaatsvinden, dan is er sprake van slaapapneu. De aandoening komt van het Griekse woord ‘apnea’, oftewel ‘zonder adem’ en kan zowel uzelf als uw partner slapeloze nachten bezorgen.

Slaapapneu heeft een grote invloed op uw gezondheid. Mogelijke gevolgen van deze aandoening zijn chronische slaapstoornissen, hoofdpijn, geheugenproblemen, vermoeidheid en een te hoge bloeddruk. Ook komen diabetes en overgewicht vaak voor in combinatie met slaapapneu.

De slaapapneu test

Beantwoord de onderstaande vragen en tel het aantal punten op. Voor iedere vraag waar u ‘ja’ op moet antwoorden krijgt u 1 punt. Als u 3 of meer punten scoort, dan is er een hoog risico op slaapapneu. Bij minder dan 3 punten is er een kleine kans dat u slaapapneu heeft.

 1. Snurkt u luid?
 2. Voelt u zich vaak moe, vermoeid of slaperig gedurende de dag?
 3. Heeft iemand bij u ‘s nachts ademstops opgemerkt?
 4. Bent u ooit (of wordt u) behandeld voor hoge bloeddruk?
 5. Is uw BMI (Body Mass Index) hoger dan 35?
 6. Bent u boven de 50 jaar?
 7. Is uw nekomtrek (boordmaat) boven de 40?
 8. Bent u een man?

Heeft u 3 punten of meer gescoord bij bovenstaande vragen? Plan dan een consult in met onze MRA-tandarts om doorverwezen te kunnen worden naar de KNO-tandarts voor een slaaponderzoek.

Soorten snurkbeugels

Naast de MRA-beugel hebben we ook nog een aantal andere beugels tegen slaapapneu, namelijk de verstelbare snurkbeugel en de niet-verstelbare snurkbeugel. Aan de hand van uw gebitssituatie en algehele gezondheid bekijken we welke soort snurkbeugel het beste voor u is.

De behandeling

Een slaapapneu behandeling bestaat uit drie stappen, namelijk de intake, het plaatsen en de controle.

De intake

Tijdens de intake onderzoeken we uw mond en maken we röntgenfoto’s en lichtfoto’s. Samen met onze MRA-specialist bespreekt u de reden van de verwijzing en de uitslagen van het slaaponderzoek. Als uw gebitsconditie het toelaat, dan maken we ook direct afdrukken van uw onder- en bovenkaak en registreren we uw beet. Aan de hand van deze afdrukken vervaardigen we uiteindelijk de snurkbeugel in het technisch laboratorium.

Het plaatsen van de beugel

Het vervaardigen van de MRA-beugel neemt ongeveer 3 tot 4 weken in beslag. Hierna plannen we een korte afspraak in van ongeveer 20 minuten om de beugel te passen. Naast het passen geeft de MRA-specialist u instructies voor het onderhouden van de beugel en advies voor bij eventuele klachten.

De controle

Ongeveer een week na het plaatsen van de beugel komt u langs voor een controle. We evalueren het effect van de MRA-beugel en brengen waar nodig aanpassingen aan. Daarna komt u jaarlijks eenmaal op controle.

Tarieven en vergoeding MRA-beugel in 2020

In het onderstaande overzicht ziet u de prijzen van een MRA-beugel.

Code Behandeling Tarief
C13 Probleemgericht consult € 22,16
X21 Kaakoverzichtsfoto (OPT) € 69,97
G71* Apparaat voor snurk- en slaapstoornissen (MRA) € 291,54
G72 Controlebezoek MRA € 29,15
G73 Reparatie MRA met afdruk € 46,65

Bekijk alle tarieven

* Hierbij moeten we mogelijk extra materiaal/techniekkosten in rekening brengen. Dit heeft te maken met het soort MRA-beugel dat u nodig heeft. De kosten variëren van € 200,- tot € 570,-.

De MRA-beugel wordt tot op heden niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Vraag voor de behandeling om een begroting van de behandeling. Neem vervolgens contact op met uw zorgverzekeraar en vraag of u recht heeft op een vergoeding van de kosten.

Veel gestelde vragen over slaapapneu en MRA-beugels

Zit er garantie op mijn snurkbeugel?

Dit is afhankelijk van het soort beugel, hoe u met de beugel omgaat en uw gebitssituatie. Op de MRA-beugel zit 5 jaar garantie en op een snurkbeugel 2 jaar garantie. Wel zijn er uitzonderingen, zoals breuk door laten vallen, knarsen of kapot buigen. De garantie vervalt ook als uw gebitssituatie is veranderd of door aanpassingen aan de beugel door derden.

Hoe onderhoud ik mijn snurkbeugel het beste?

Dit verschilt per soort MRA-beugel. Wel zijn alle soorten beugels het beste schoon te houden met groene zeep of vloeibare antibacteriële handzeep. Vermijd tandpasta, aangezien dit schuurmiddel bevat dat schadelijk is voor de beugel.

Kan een snurkbeugel met een kunstgebit?

Nee, helaas niet. Een kunstgebit biedt hiervoor te weinig verankering. MRA-beugels kunnen alleen gedragen worden op een implantaat gedragen gebit of eigen gebit. Bespreek met een KNO-arts wat de beste oplossing voor u is.

Zijn er bijwerkingen bij een MRA-beugel?

Het is mogelijk dat iemand bij het dragen van een MRA-beugel kokhalsneigingen krijgt. Dit is bij ieder persoon weer anders en vaak ook van tijdelijke aard. Andere mogelijke bijwerkingen bij het dragen van een MRA-beugel zijn gevoelige spieren, tanden en/of kaakgewrichten, overmatige speekselvorming en tijdelijke veranderingen aan uw gebit. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal een uur nadat u uw beugel uitneemt.

Afspraak maken met de MRA-tandarts

Heeft u nog vragen over onze snurkbeugels of wilt u direct een afspraak maken bij onze MRA-tandarts? Neem dan contact op met onze praktijk door te bellen naar 013 521 0660 of het onderstaande contactformulier in te vullen.

Maak een afspraak